Wat is er te doen tegen een zeurende pijn in uw schouder?

datum
mei 2024
leestijd
7 minuten

Wat is er te doen tegen een zeurende pijn in uw schouder?

datum
mei 2024
leestijd
7 minuten
Zeurende pijn schouder
Henny Biemans Specialist in Sportfysiotherapie

Henny Biemans
Specialist in Sportfysiotherapie
Het is de vraag wat er vervelender is: een hevige pijn die kort aanwezig is, of juist een zeurende pijn die steeds maar blijft terugkomen. Wanneer u een acute blessure heeft, dan is de pijn vaak hevig, maar neemt deze na een tijdje af. Bij een zeurende pijn in de schouder blijft de pijn echter maar terugkomen. U bent er niet de hele dag mee bezig, maar het is wel heel erg vervelend. De pijn betekent dat er iets in uw schouder aan de hand is. Wij willen u vertellen wat onze schouderspecialisten in dit geval voor u kunnen betekenen.

Wat bedoelen we met een zeurende pijn in de schouder?

Bij acute pijn is er vaak een plotselinge schade ontstaan. Het lichaam reageert hierop met een duidelijk pijnsignaal. Bij zeurende pijn is er meestal geen sprake van acute schade. Er is een probleem dat al langer aanwezig is.

Een zeurende pijn in de schouder kan altijd aanwezig zijn, maar in veel gevallen wisselt de pijn. Deze is soms wel aanwezig, maar kan ook dagen weg zijn. Na een bepaalde activiteit of een bepaalde beweging, kan de pijn weer terugkomen.

De pijn is niet zo hevig dat u direct naar een fysiotherapeut of een arts gaat. Hierdoor is de pijn vaak langere tijd aanwezig en wisselt de intensiteit. Wij zien mensen bij wie deze situatie maanden of zelfs jaren ongeveer hetzelfde is. De zeurende pijn komt en gaat, maar komt toch altijd weer terug. Soms zelfs na een lange periode zonder pijnklachten.

Zeurende pijn schouder

Zeurende schouderpijn is vaak in de nacht aanwezig

Binnen onze praktijk horen we regelmatig dat mensen ook ’s nachts last van de schouderpijn hebben. Het lijkt soms wel alsof de pijn in de nacht erger wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat u minder goed slaapt. Er kunnen verschillende redenen voor de toename van de pijn in de nacht zijn. Door op de schouder te gaan liggen, kunnen er structuren in beklemming komen. Misschien heeft u de schouder overdag flink gebruikt en voelt u pas op een rustig moment dat de schouder pijnlijk is. Ook kunt u in uw slaap onverwachte bewegingen met de schouder maken of de schouder juist helemaal niet bewegen. Deze verandering in beweging kan er voor zorgen dat de pijn weer opvlamt. Soms zelfs zo hevig dat u er (deels) wakker van wordt.

Hoe gaan onze schouderspecialisten te werk bij zeurende schouderpijn?

Het is niet altijd met zekerheid vast te stellen wat de oorzaak is van de zeurende pijnklachten. Er is meestal sprake van irritatie en een ontstekingsreactie binnen de schouder. Hierbij kunnen verschillende structuren geïrriteerd zijn. Zo kunnen er irritaties aanwezig zijn in slijmbeurzen, pezen of in het gewrichtskapsel.

Een reden voor de zeurende pijn kan zijn dat de beperkte ruimte in de schouder nog kleiner wordt wanneer de schouder bewogen wordt. Door bepaalde bewegingen of gedragingen kan het geïrriteerde weefsel hierdoor opnieuw geprikkeld worden. Dit zorgt in dat geval voor de zeurende pijn.

Bij het behandelen van zeurende schouderpijn is het niet altijd mogelijk om te achterhalen welke structuur binnen de schouder de oorzaak is van de klachten. De irritatie kan zich verspreiden naar andere structuren binnen de schouder. Hierdoor is het niet altijd duidelijk welke structuur de eerste klachten veroorzaakte.

Onze behandeling is daarom gericht op het tot rust laten komen van alle weefsels binnen de schouder. Door gerichte oefeningen en de juiste training, kunnen spieren de schouder extra gaan ondersteunen. Een goede stand van de schouder en krachtige spieren zorgen ervoor dat de ruimte in de schouder maximaal is.

Hierdoor neemt de irritatie af en kan het weefsel tot rust komen, zodat het minder prikkelbaar is en de zeurende pijn niet meer optreedt.

Plan een vrijblijvend gesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

  Door gerichte oefeningen en de juiste training, kunnen spieren de schouder extra gaan ondersteunen. Een goede stand van de schouder en krachtige spieren zorgen ervoor dat de ruimte in de schouder maximaal is.

  Vitalis fysiotherapie

  Fysiotherapie Vitalis staat voor persoonlijke zorg en maatwerk behandelingen bij schouderklachten

  Onze praktijk heeft meerdere schouderspecialisten in dienst. Wanneer u via de website of telefonisch contact met ons opneemt, dan kunt u bij één van hen terecht.

  De exacte inhoud van uw behandeltraject is afhankelijk van uw situatie en uw wensen. Er vindt daarom altijd eerst een intake met vraaggesprek plaats, op basis daarvan kunnen we een persoonlijk behandelplan voor u opstellen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

   verbergen