Hoe kan een kundige fysiotherapeut u helpen bij klachten door een instabiele schouder?

datum
april 2024
leestijd
7 minuten

Hoe kan een kundige fysiotherapeut u helpen bij klachten door een instabiele schouder?

datum
april 2024
leestijd
7 minuten
Instabiele schouder fysiotherapeut
Henny Biemans
Specialist in Sportfysiotherapie

Henny Biemans
Specialist in Sportfysiotherapie
Een instabiele schouder is niet alleen hinderlijk of pijnlijk, maar de blessure kan u ook onzeker maken omdat u uw schouder niet volledig durft te gebruiken.

Doordat de kop van de schouder niet meer volledig vast zit in de kom, kan deze bewegen. Soms betekent dit dat u de schouder in de kom voelt bewegen. Het kan zelfs zo zijn dat u de schouder (gedeeltelijk) uit de kom voelt schieten.

Wij willen u graag vertellen wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen doen wanneer u last heeft van een instabiele schouder.

Wat is er precies aan de hand bij een instabiele schouder?

Bij een instabiele schouder blijft de kop van de bovenarm niet goed in de schouderkom zitten. Om te begrijpen hoe dit kan ontstaan, is het belangrijk om de anatomie van de schouder te kennen.

In een gezonde situatie vormen drie botstukken een flexibel maar sterk gewricht. Het bovenste deel van de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen vormen samen de schouder. Het schouderblad vormt een kom waar het opperarmbeen in valt.

De botdelen worden op hun plaats gehouden door een stevig gewrichtskapsel en een ring van kraakbeen. Hiernaast ontleent het schoudergewricht ook stevigheid aan banden, pezen en spieren. Deze spieren worden de ‘rotator cuff’ genoemd, omdat ze zorgen voor de beweging van de schouder.

Het geheel zorgt voor een bijzonder flexibel gewricht, dat op allerlei manieren kan bewegen. Wanneer de structuren die de botdelen op hun plek houden schade oplopen, kunnen er instabiliteitklachten ontstaan.

Deze schade ontstaat in de meeste gevallen niet zomaar. Vaak ligt er een trauma zoals een ongeluk, botsing of valpartij aan ten grondslag.

Instabiele schouder fysiotherapeut

De oorzaak van een instabiele schouder

In sommige gevallen wordt u geboren met bovengemiddeld flexibele gewrichten (hypermobiliteit). In de meeste gevallen is er echter schade ontstaan door een schouderluxatie.

Bij deze luxatie is de stootrand (labrum) beschadigd, deze rand speelt een belangrijke rol in het op de plaats houden van de schouderkop. Bij de luxatie kunnen ook het gewrichtskapsel, de gewrichtsbanden of de pezen van de rotator cuff beschadigen.

Al deze structuren dragen bij aan het stevig op zijn plaats zitten van de schouderkop in de schouderkom. Wanneer één of meerdere structuren beschadigd zijn, kan de schouderkop bewegen en gemakkelijker uit de kom schieten.

Deze beweeglijkheid wordt instabiliteit genoemd. In een deel van de gevallen is de schouder zo instabiel geworden dat deze steeds opnieuw uit de kom schiet. Hierdoor kan er steeds meer schade ontstaan.

Zorg van de fysiotherapeut bij een instabiele schouder

We beschreven al dat meerdere structuren bijdragen aan de stabiliteit van de schouder. Gerichte fysiotherapie kan bijdragen aan het versterken van de spieren rondom de schouder. Deze spieren vangen een belangrijk deel van de belasting van de schouder op.

Wanneer het gewrichtskapsel verzwakt is, kunnen sterke spieren dit (gedeeltelijk) opvangen. Hiervoor is gerichte training nodig. De training is specifiek gericht op de schouderspieren, met name op de rotator cuff.

Onze fysiotherapeut traint u niet alleen op een toename van de kracht van de spieren, ook de coördinatie is onderdeel van de behandeling. Wanneer de coördinatie van de schouderspieren verbetert, spannen de schouderspieren op het juiste moment aan waardoor ze extra bescherming tegen een schouderluxatie bieden.

Wanneer onze fysiotherapeut constateert dat wij u onvoldoende kunnen helpen bij het duurzaam tegengaan van de schouderinstabiliteit, zullen wij u adviseren een operatie te overwegen.

Plan een vrijblijvend gesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

  Wanneer de coördinatie van de schouderspieren verbetert, spannen de schouderspieren op het juiste moment aan waardoor ze extra bescherming tegen een schouderluxatie bieden.

  Vitalis fysiotherapie

  Kom voor hoogwaardige schouderfysiotherapie naar Praktijk Vitalis

  Onze praktijk heeft veel aandacht voor specialisaties binnen de fysiotherapie. U bent bij ons dan ook altijd onder behandeling bij een ervaren fysiotherapeut. Binnen onze praktijk zijn Vincent, Henny en Joëlle onze specialisten in schouderklachten.

  Wanneer u last heeft van klachten voor een instabiele schouder, zult u naar één van hen worden verwezen. Zij gaan vervolgens met u aan de slag om een maatwerk behandelplan op te stellen.

  U kunt ons eenvoudig bellen of een bericht sturen, dan informeren wij u graag verder over de mogelijkheden.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

   verbergen