Hulp van een fysiotherapeut bij een schouder die uit de kom is (geweest)

datum
mei 2024
leestijd
7 minuten

Hulp van een fysiotherapeut bij een schouder die uit de kom is (geweest)

datum
mei 2024
leestijd
7 minuten
Fysiotherapie schouder uit de kom
Henny, Vincent & Joëlle
Specialisten in schouderfysiotherapie

Wanneer uw schouder uit de kom is geschoten (schouderluxatie), dan wordt deze zo snel mogelijk weer teruggezet. Het bot zit dan weer op zijn plaats, maar dit wil niet zeggen dat alles weer bij het oude is.

Wanneer uw schouder luxeert, beschadigen er vaak banden en/of kraakbeen. Ook de spieren rond de schouder worden opgerekt. Dit zorgt er niet alleen voor dat een schouder die uit de kom gaat erg pijnlijk is, dit kan de schouder ook kwetsbaar maken.

Een fysiotherapeut kan na een schouder uit de kom zorgen dat u herstelt van de blessure. Want met de juiste oefeningen kunt u volledig herstellen, zonder restverschijnselen.

We vertellen u graag hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Welke schade ontstaat er nadat een schouder uit de kom schiet?

Op het moment dat u meerdere keren een schouder heeft die uit de kom is geschoten, dan kan er een instabiele schouder ontstaan. Wij adviseren u in dit geval dit artikel op onze website te bekijken.

Op het moment dat uw schouder voor de eerste keer uit de kom schiet (primaire schouderluxatie) of wanneer de vorige keer al lang geleden is, dan ontstaat er vaak acute schade. Het kapsel van de schouder wordt opgerekt. Ook kunnen er pezen of spieren opgerekt worden. Dit kan zorgen voor zwelling, waardoor de schouder tijdelijk niet goed te gebruiken is.

In de eerste weken na de luxatie krijgt u het advies om rust te nemen. De beschadigde weefsels kunnen dan een begin maken met herstellen. Door zo min mogelijk te bewegen en een mitella/sling te dragen, krijgen de weefsels rust.

Na 1 tot 2 weken is het tijd om te gaan oefenen. Want de schouder moet niet gaan verstijven.

Fysiotherapie schouder uit de kom

Gerichte oefeningen na een schouderluxatie

Na een korte periode van rust, gaan we met u gericht oefenen. Deze oefeningen hebben twee belangrijke doelstellingen. We willen dat het herstel gestimuleerd wordt en dat de schouder niet gaat verstijven. Het is belangrijk dat u hiermee tijdig begint!

We starten in de eerste weken met rustig bewegen, zonder gewichten of tegendruk. U zwaait uw arm en deze beweging wordt steeds groter. Wij houden u in deze periode goed in de gaten zodat u de oefeningen met de juiste positie en intensiteit uitvoert.

We voeren geen snelle of extreme bewegingen uit. We willen niets forceren, maar wel het weefsel stimuleren. We gaan dus niet “door de pijn heen”, maar stoppen wanneer het gevoelig wordt.

Wanneer wij inschatten dat de schouder weer sterker wordt, kunnen we belasting, hoek en snelheid van de bewegingen opvoeren. U blijft uw arm in het dagelijkse leven in deze periode van enkele weken nog wel ontzien.

Het verhogen van de belasting van de schouder

Wanneer het kapsel voldoende tot rust is gekomen en zwaarder belast kan worden, kunnen we nieuwe oefeningen toevoegen. Deze oefeningen zijn niet alleen gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid. Ook kracht wordt nu een belangrijke factor.

Door de spieren rondom de schouder met de juiste intensiteit te trainen, worden deze sterker. Dit zorgt ervoor dat de schouder steviger en stabieler wordt. De spieren nemen een deel van functie van het kapsel en de banden over, waardoor de schouder nog meer belasting aankan en nog steviger wordt.

Gaandeweg deze periode kunt u de arm weer nagenoeg gewoon gebruiken in het dagelijks leven. Extreme bewegingen kunnen nog gevoelig zijn, maar ook dit gevoel is na ongeveer drie maanden volledig verdwenen.

In de laatste fase oefenen we de meer extreme bewegingen en controleren we of de schouder voldoende stevig en stabiel is. In de meeste gevallen bent u na zo’n drie maanden weer klachtenvrij en kunt u de schouder weer zo gebruiken als voor de blessure.

Plan een vrijblijvend gesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

  Bij een schouderblessure wordt u daarom altijd door iemand geholpen met uitgebreide kennis van zaken en veel ervaring.

  Vitalis fysiotherapie

  Kom naar Vitalis Fysiotherapie in Zuidveen en Steenwijk

  Wij hebben in onze praktijk veel aandacht voor het blijven investeren in onze kennis en ervaring. Daarom hebben we een groot aantal specialismen in huis.

  Bij een schouderblessure wordt u daarom altijd door iemand geholpen met uitgebreide kennis van zaken en veel ervaring. Wanneer wij inschatten dat het uw herstel bevorderd, kunnen we specialisten zoals een manueel therapeut of een sportfysiotherapeut inzetten.

  Dit zorgt ervoor dat u altijd bent verzekerd van de best mogelijke zorg. We nodigen u dan ook graag uit in onze fijne praktijk.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

   verbergen