Onze therapeuten helpen je bij het herstel van een jumpers knee
Onze therapeuten helpen je bij het herstel van een jumpers knee
Specialisten in kniefysiotherapie
De jumpers knee is een duidelijk voorbeeld van een overbelastingblessure. De klachten ontstaan namelijk doordat de knie te zwaar/veel wordt belast. Je merkt dit door pijn bij het rennen, springen of traplopen. Op het moment dat je niet actief bent, heb je weinig tot geen last.
Maar natuurlijk is dit geen prettige situatie, je wilt gewoon kunnen sporten, werken en leven zonder kniepijn. Wij willen je hierbij helpen. Wanneer je bij een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten komt, gaan we met je aan de slag om je zo snel mogelijk weer fit te krijgen.
We vertellen je in deze blog meer over wat je kunt verwachten van je herstel.
Wat is een jumpers knee precies?
Een jumpers knee, ook wel patellapees tendinopathie genoemd, is een veelvoorkomende blessure bij sporters die vaak springen of plotselinge bewegingen maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij voetbal, basketbal en volleybal.
De knieblessure is een typisch gevolg van overbelasting. Een jumpers knee ontstaat specifiek door herhaalde overbelasting van de kniepees en kan leiden tot pijn, stijfheid en een verminderde beweeglijkheid.
De blessure ontstaat dus niet van de een op andere dag, er is sprake van een opbouw waarbij de klachten steeds erger worden. Om deze reden duurt het herstel vaak ook wel enkele maanden. Het weefsel moet tot rust komen en sterker [1] worden. Dit heeft tijd nodig.
Geef je jezelf die tijd niet, dan blijven de klachten terugkomen.
Klachten bij een jumpers knee
Deze pijn verergert meestal bij activiteiten zoals springen, traplopen of langdurig zitten met gebogen knieën. Je ervaart soms ook stijfheid en moeite met het uitvoeren van eenvoudige bewegingen. Dit zorgt voor veel ongemak tijdens het sporten of dagelijks leven.
In ernstige gevallen kan de pijn zelfs aanhouden tijdens rustperiodes en kan er zwelling van de knie optreden. De blessure kan na een tijdje rust over lijken te zijn. Wanneer je weer actief gaat sporten, komen de klachten snel weer terug.
Dit is een goed moment om naar een ervaren fysiotherapeut te gaan. Want je kunt anders lang last blijven houden van de klachten.
Plan een vrijblijvend gesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Op basis van het lichamelijk onderzoek stellen we een gepersonaliseerd oefenprogramma op, volledig gericht op jouw wensen en situatie.”
Vitalis fysiotherapie
Fysiotherapeutische benadering en oefeningen bij herstel
Wij gaan je dus helpen bij het rust geven aan het geïrriteerde peesweefsel. Door rust te nemen, wordt de irritatie en ontstekingsreactie van de kniepees minder. Wanneer deze irritatie afneemt, reageert het weefsel ook minder sterk op belasting.
Het verminderen van de irritatie of ontsteking is dus een belangrijk onderdeel van het herstel. Maar voor een duurzame oplossing, moet het weefsel sterker worden. De belastbaarheid moet omhoog. Daar gaan we dus ook mee aan de slag.
Een fysiotherapeutische behandeling voor een jumpers knee richt zich op het versterken van de kniepees, het verbeteren van de spierbalans en het corrigeren van eventuele disbalans in de bewegingsketen. Want wanneer je de knie niet evenredig belast, kan dit zorgen voor overbelasting van bijvoorbeeld de kniepees.
Op basis van het lichamelijk onderzoek stellen we dus een gepersonaliseerd oefenprogramma op, volledig gericht op jouw wensen en situatie.
We gaan verschillende oefeningen met je doen die je knie sterker maken
Excentrische oefeningen zijn een van de meest effectieve manieren om een jumpers knee te behandelen. Bij deze oefeningen richt jij je op het verlengen van de spier terwijl deze onder spanning staat.
Een veelgebruikte oefening is de “decline squat” waarbij de je op een schuine ondergrond staat en langzaam door je knieën zakt. Hiermee wordt de kniepees op een veilige manier belast en wordt de pees sterker zonder te overbelasten.
Naast excentrische oefeningen spelen isometrische oefeningen een belangrijke rol in het herstel. Deze oefeningen [2] helpen om de kracht in de knie te behouden zonder dat de pees wordt gerekt.
Een voorbeeld hiervan is het statisch aanspannen van de quadricepsspier tegen een weerstand zonder beweging in het kniegewricht. Bij deze oefening is een goede uitvoering heel belangrijk, wij begeleiden je dus bij deze oefening.
Verbetering van de bewegingsketen en sport specifieke training
We kijken echter naar meer dan naar alleen de knie. Want een jumpers knee kan ook het gevolg zijn van zwakke punten elders in het lichaam, zoals een verminderde stabiliteit in de heupen of enkels.
Daarom is het versterken van de gehele bewegingsketen een belangrijk onderdeel van ons fysiotherapeutische programma. Door bijvoorbeeld de bil- en heupspieren te trainen met specifieke oefeningen wordt de druk op de knie minder. Dit helpt niet alleen bij het herstel, maar
Als de klachten minder worden, verhogen we geleidelijk de belasting om de pees sterker te maken en klaar te stomen voor sport-specifieke bewegingen.
Onze fysiotherapeut begeleidt je bij het uitvoeren van sprongoefeningen, zoals kleine sprongen en gecontroleerde sprongen, waarbij de focus ligt op techniek en controle.
Door deze gecontroleerde opbouw kan je intensiever trainen en sportten, zonder het risico van herblessure.
Kom met knieklachten tijdig naar onze praktijk
Een jumpers knee is een lastige blessure, die vraagt om een zorgvuldige en op maat gemaakte aanpak [3]. Dit is precies waarbij onze gespecialiseerde knie fysiotherapeuten Vincent, Patrick & Ramon je kunnen helpen.
Door hun ervaring met knieblessures, deelname aan verschillende netwerken en goede samenwerking met andere zorgverleners, krijg je de best mogelijke zorg.
Neem daarom tijdig actie, want hoe eerder we samen aan de slag gaan, hoe sneller jij weer volledig fit bent. Bel ons voor een afspraak, zodat je snel kunt starten met je herstel.
Bronvermelding:
[1] Malliaras, P., Cook, J., & Purdam, C. (2021). Management of patellar tendinopathy: Contemporary clinicalguidelines. British Journal of Sports Medicine, 55(1), 1-8.
[2] Rio, E., Kidgell, D., Moseley, G. L., & Cook, J. (2020). Isometric exercise induces analgesia and reduces inhibitionin patellar tendinopathy. Clinical Journal of Sport Medicine, 30(4), 281-288.
[3] Walton, J., Kozina, E., Woo, F., & Jadidi, Sh. (2024). A Review of Patellar Tendinopathy in Athletes Involved in Jumping Sports. Journal of Sports Rehabilitation, 33(5), 505-512.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.