Met de juiste fysiotherapie snel een einde aan schouderklachten door impingement

datum
juni 2024
leestijd
7 minuten

Met de juiste fysiotherapie snel een einde aan schouderklachten door impingement

datum
juni 2024
leestijd
7 minuten
schouder impingement Vitalis
Henny, Vincent & Joëlle
Specialisten in schouderfysiotherapie

Heeft u pijn bij het optillen van uw arm of bij bepaalde bewegingen van uw schouder? Dan kan het zijn dat u last heeft van een schouder-impingement. Dit is een veelvoorkomend probleem dat de beweeglijkheid en functie van de schouder sterk kan belemmeren. Tegenwoordig wordt deze klacht ook SAPS genoemd. Dit staat voor het subacromiaal pijnsyndroom.

In deze blog leggen we uit wat een schouder-impingement is, hoe het ontstaat, welke symptomen het veroorzaakt en hoe fysiotherapie kan helpen bij het herstel.

Want onze praktijk heeft een aantal zeer ervaren fysiotherapeuten op het gebied van (hardnekkige) schouderklachten.

Wat is schouder-impingement precies?

Een schouder-impingement ontstaat wanneer de pezen of slijmbeurs in de schouder bekneld raken tussen de botstructuren. Deze inklemming leidt vaak tot irritatie en ontsteking, wat pijn en beperkte bewegingsvrijheid veroorzaakt.

De schouder is een complex gewricht dat bestaat uit drie gewrichten en verschillende spieren, pezen en ligamenten. Wanneer één van deze structuren bekneld raakt, kan dit leiden tot een impingement.

De meest voorkomende vorm is het subacromiale impingement, waarbij de pees van de supraspinatus spier of de subacromiale slijmbeurs bekneld raakt onder het acromion, een uitsteeksel van het schouderblad.

impingement in schouder Vitalis

De oorzaken van impingement

De klachten komen vanzelfsprekend ergens vandaan. Bij schouder-impingement kunnen de oorzaken divers zijn, deze kunnen variëren van anatomische factoren tot overbelasting. Een veelvoorkomende oorzaak is de herhaalde bovenhandse beweging, wat leidt tot wrijving en irritatie van de pezen en slijmbeurs. Andere factoren kunnen zijn:

  • Anatomische variaties, zoals een gekromde of haakvormige acromion
  • Verzwakking van de rotator cuff spieren
  • Slechte houding, wat extra druk op de schouder structuren kan veroorzaken
  • Acuut letsel of trauma aan de schouder

Hoe kunt u merken dat u last heeft van impingement?

De belangrijkste symptomen van schouder-impingement zijn pijn en beperkte bewegingsvrijheid in de schouder. Deze pijn verergert vaak bij activiteiten waarbij de arm boven het hoofd wordt geheven. De pijn kan soms zo hevig zijn, dat slapen lastig is. Doordat u ’s nachts op de arm gaat liggen, kan dit extra veel pijn doen.

Deze pijn kan uitstralen naar de zijkant van de arm. Naast de pijn kunt u ook last hebben van minder kracht in de schouder, dit komt echter niet altijd voor.

Plan een vrijblijvend gesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Uitstekende behandeling

    Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

    Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van schouder-impingement. Het doel is om pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te herstellen en verdere schade te voorkomen.

    Vitalis fysiotherapie

    Onze behandeling van impingement met fysiotherapie

    Een nauwkeurige diagnose van schouder-impingement is cruciaal voor een effectieve behandeling. De fysiotherapeut begint met een gedetailleerd vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek om de symptomen en bewegingspatronen te evalueren.

    Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van schouder-impingement. Het doel is om pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te herstellen en verdere schade te voorkomen. Omdat de oorzaak van de klachten kan variëren, zetten wij vaak verschillende technieken in.

    Mobilisatie en rekking: Technieken om de schouder mobiliteit te verbeteren en spanning in de spieren en pezen te verminderen.

    Versterkende oefeningen: Gericht op het versterken van de rotatorcuff en scapulaire stabilisatoren om de schouderfunctie te verbeteren en verdere inklemming te voorkomen.

    Houdingscorrectie: Adviezen en oefeningen om een betere houding te bevorderen en druk op de schouder te verminderen.

    Manuele therapie: Hands-on technieken om gewrichten en weefsels te mobiliseren en pijn te verlichten.

    Het voorkomen van terugkeer van de klachten

    Naast het behandelen van de huidige klachten, besteden we ook aandacht aan het voorkomen van toekomstige problemen. Dit doen we door u oefeningen en technieken aan te leren die de stabiliteit en flexibiliteit van de schouder verbeteren.

    Het aanpassen van dagelijkse activiteiten en het aanleren van ergonomische werkhoudingen zijn ook belangrijke onderdelen van de preventieve aanpak. Wij willen u niet alleen helpen bij het afkomen van de klachten, we willen ook voorkomen dat deze terugkomen!

    Kom naar onze praktijk wanneer u last heeft van schouderklachten

    Wanneer u pijn heeft, dan wilt u de best mogelijke zorg. Dat is precies wat wij u willen bieden. Onze praktijk heeft een ervaren en divers team. Hierdoor hebben wij allerlei specialismen in huis, zoals experts op het gebied van schouderklachten. Deze staan allemaal tot uw dienst.

    U kunt ons bellen of een bericht sturen, dan leggen wij u graag de mogelijkheden uit.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Uitstekende behandeling

      Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

      verbergen