Fysiotherapie bij klachten door een peesontsteking in de schouder

datum
februari 2024
leestijd
8 minuten

Fysiotherapie bij klachten door een peesontsteking in de schouder

datum
februari 2024
leestijd
8 minuten
ontstoken schouder pees
Henny, Vincent & Joëlle
Specialisten in schouderfysiotherapie

Een peesontsteking in de schouder ontstaat vaak als reactie op overbelasting. Hierdoor raakt de pees beschadigd en geïrriteerd. Deze aandoening belemmert in veel gevallen de gewone activiteiten van het dagelijks leven. Dit is bijzonder vervelend omdat de schouder normaal gesproken een zeer beweeglijk gewricht is.

Vanwege de beperkte bloedtoevoer naar pezen, kan het natuurlijke herstelproces lang duren. Gelukkig kan fysiotherapie het herstel bevorderen. Met de juiste ondersteuning herstelt u niet alleen sneller, maar ook beter. Wij vertellen u hier graag meer over.

Hoe ontstaat een peesontsteking in de schouder?

Een pees is een stevige structuur die de spier verbindt met het bot. Hierdoor zorgt een pees voor de overdracht van spierkracht naar beweging. Overbelasting van het schoudergewricht, veroorzaakt door herhaalde bewegingen of intense spierbelasting tijdens sport, kan leiden tot een peesontsteking.

In de schouder is het rotatoren manchet cruciaal voor zowel stabiliteit als mobiliteit van het gewricht. Dit bestaat uit vier dieper gelegen spieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop liggen. De musculus supraspinatus, die horizontaal boven het schouderblad aan de achterkant van de schouder loopt, is vaak het meest belast en daardoor het meest vatbaar voor ontstekingen

Factoren zoals spierzwakte kunnen de kans op een peesontsteking vergroten doordat de spieren niet in staat zijn om de benodigde kracht te leveren. Dit kan resulteren in irritatie en beschadiging van de pees, waardoor deze kan gaan ontsteken.

Andere oorzaken van een peesontsteking in de schouder kunnen zijn: een verkeerde houding, trauma, een val, of de afzetting van kalk.

pijnlijke schouder vrouw

Hoe herkent u een peesontsteking in de schouder?

De schouder is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam en kan 360 graden ronddraaien. Typische symptomen van een peesontsteking zijn pijn en beperkte mobiliteit van de schouder.

Bewegingen die boven schouderhoogte plaatsvinden of bovenhandse activiteiten zoals gooien, kunnen erg moeilijk gaan en pijnlijk aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de bovenarm, maar zelden verder dan het ellebooggebied.

In het dagelijks leven kan de kracht in de aangedane schouder verminderd zijn. Dit kunt u merken als u iets boven uw hoofd wilt tillen of wanneer u iets aanpakt. De pijn kan ’s nachts verergeren bij het omdraaien in bed of bij het liggen op de aangedane schouder.

De pijn wordt vaker minder wanneer u rust neemt, maar kan weer opkomen op het moment dat u de schouder belast.

Plan een vrijblijvend gesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

  Door op een goede manier te bewegen, worden structuren in uw schouder het minst belast. Dit geeft het weefsel de kans om te herstellen en zorgt ervoor dat er geen nieuwe irritatie ontstaat. Stevige spieren en een goede beweeglijkheid, zorgen ervoor dat er geen nieuwe klachten ontstaan.  

  – Vitalis 2024

  De behandeling door de fysiotherapeut bij een peesontsteking in de schouder

  Voorafgaand aan de behandeling voert de fysiotherapeut een intakegesprek met u om uw klachten te bespreken. We willen niet alleen weten waar u last van heeft, maar ook wanneer dit vooral zo is en wat u zelf al heeft geprobeerd. Ook uw eigen doelen zijn belangrijk, want deze bepalen mede hoe wij het traject vormgeven. Een belangrijke bron van informatie is het lichamelijk onderzoek, waarbij wij de klacht onderzoeken.

  Al deze informatie stelt de therapeut in staat om een behandelplan op maat op te stellen.

  Het behandeltraject richt zich in de meeste op het verminderen van pijnklachten, het versterken van de schouderspieren en het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit van het schoudergewricht.

  Door op een goede manier te bewegen, worden structuren in uw schouder het minst belast. Dit geeft het weefsel de kans om te herstellen en zorgt ervoor dat er geen nieuwe irritatie ontstaat. Stevige spieren en een goede beweeglijkheid, zorgen ervoor dat er geen nieuwe klachten ontstaan.

  U zult oefeningen krijgen die u helpen om bewegingen op de juiste manier uit te voeren. Daarnaast kunnen krachtoefeningen worden aangeraden om de spieren rondom de schouder te versterken en zo de stabiliteit van de schouder te verbeteren.

  Wij beschikken over een ruime en rustige sportruimte waarin u kunt trainen onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut.

  Herstel bij Vitalis van een peesontsteking in de schouder

  Onze fysiotherapeuten zijn ervaren en nemen graag de tijd voor u. Onze fysiotherapeuten Vincent, Henny en Joëlle zijn een specialist in complexe schouderproblematiek. Er is binnen onze praktijk hierdoor veel kennis op het gebied van schouderklachten.

  Wij komen graag met u in contact om de mogelijkheden die wij voor u hebben te bespreken. U kunt ons een bericht sturen of bellen voor meer informatie. Wij leggen u dan graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

   verbergen