Fysiotherapie bij artrose in de schouder

datum
juni 2024
leestijd
6 minuten

Fysiotherapie bij artrose in de schouder

datum
juni 2024
leestijd
6 minuten
Artrose Schouder
Henny, Vincent & Joëlle
Specialisten in schouderfysiotherapie

Er zijn allerlei (acute) blessures van de schouder. De grootste veroorzaker van schouderklachten is echter misschien wel artrose van de schouder. Deze ontstekingsziekte kan voor veel ongemak zorgen en jouw leven flink beïnvloeden. 

Er zijn veel misverstanden over artrose, bijvoorbeeld dat er niets tegen te doen is. Het is waar dat de schade aan het kraakbeen niet zomaar terug te draaien is, maar de klachten die door artrose optreden zijn vaak wel sterkt te verminderen.

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van artrose in de schouder en kan helpen bij het verminderen van pijn, verbeteren van de mobiliteit en het verhogen van de kwaliteit van leven.

Wij vertellen hier graag meer over.

Wat is artrose (en wat is het niet)?

Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is een degeneratieve gewrichtsaandoening. Dit betekent dat het een ziekte is waarbij het kraakbeen van minder goede kwaliteit wordt.

Artrose is dus geen “eenvoudige” slijtage. Het is een ziekte (vorm van reuma) die het kraakbeen aantast. Het kraakbeen, dat de uiteinden van de botten bedekt, is steeds minder staat haar functie te vervullen.

In de schouder kan dit leiden tot chronische pijn, stijfheid en verminderde functionaliteit. De oorzaken van artrose zijn divers, variërend van leeftijd en genetische aanleg tot eerdere letsels en overbelasting van het gewricht. Het natuurlijke verouderingsproces speelt ook een rol, waardoor artrose vaker voorkomt bij oudere volwassenen.

Fysiotherapie schouder artrose

De rol van fysiotherapie bij artrose klachten

Fysiotherapie is een onmisbaar onderdeel van de behandeling van schouderartrose. Een fysiotherapeut kan een gepersonaliseerd behandelplan opstellen dat gericht is op het verminderen van pijn, verbeteren van de flexibiliteit en versterken van de omliggende spieren.

Dit helpt niet alleen bij het verlichten van de symptomen, maar kan ook verdere slijtage van het gewricht helpen voorkomen. Dit is dan ook precies wat wij voor je kunnen doen. Onze therapeuten kunnen je helpen bij een maatwerk programma, dat volledig is afgestemd op jouw situatie.

Een behandeling met fysiotherapie bij artrose in de schouder

Een typisch fysiotherapieprogramma voor schouderartrose kan bestaan uit een combinatie van oefentherapie, manuele therapie en educatie. Oefentherapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het versterken van de spieren rond de schouder om het gewricht te ondersteunen.

Manuele therapie kan helpen bij het verbeteren van de gewrichtsfunctie door middel van specifieke technieken zoals mobilisaties en manipulaties.

De specifieke oefeningen die onze fysiotherapeut kan aanbevelen, zijn afhankelijk van de ernst van de artrose en jouw individuele behoeften.

Veelvoorkomende oefeningen zijn onder andere:

Range-of-motion oefeningen: Deze oefeningen helpen bij het behouden en verbeteren van de bewegingsvrijheid in de schouder. Voorbeelden zijn pendeloefeningen en het voorzichtig bewegen van de arm in verschillende richtingen.

Krachttraining: Versterkende oefeningen richten zich op de spieren rondom de schouder, zoals de rotator cuff en de schouderbladspieren. Dit kan helpen bij het stabiliseren van het gewricht en het verminderen van pijn.

Stretching: Rek- en strekoefeningen kunnen helpen om de flexibiliteit te behouden en stijfheid te verminderen.

Plan een vrijblijvend gesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

  Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is een degeneratieve gewrichtsaandoening. Dit betekent dat het een ziekte is waarbij het kraakbeen van minder goede kwaliteit wordt.

  Vitalis fysiotherapie

  Aanvullend bij de fysiotherapie helpen we met preventieve maatregelen

  Een belangrijk aspect van fysiotherapie is educatie. We leren je van alles over de juiste houdingen en bewegingstechnieken om verdere belasting van het gewricht te voorkomen.

  Daarnaast kunnen onze fysiotherapeuten advies geven over aanpassingen in het dagelijks leven om de belasting van de schouder te minimaliseren. Dit zorgt voor minder overbelasting en dus minder irritatie van het weefsel in de schouder.

  Bij Vitalis Fysiotherapie helpen we je bij artrose klachten van de schouder

  Fysiotherapie speelt dus een heel belangrijke rol in de behandeling van artrose in de schouder. Met een combinatie van oefentherapie, manuele therapie en uitleg over de ziekte, kun je de symptomen beheersen, de functionaliteit verbeteren en de kwaliteit van leven verhogen.

  Je hebt dus veel minder last van de ziekte.

  Wij leggen je graag meer uit over onze manier van werken. Wanneer je ons belt of een bericht stuurt, dan nemen we alle opties met je door.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Na lymfeklierdissectie van de lies had men hier de voor mij juiste expertise in huis. Echt top.

   verbergen