Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is een gespecialiseerde fysiotherapeutische behandeling die gericht is op het verminderen van oedeem, oftewel vochtophoping in het lichaam. Dit oedeem kan ontstaan als gevolg van verschillende oorzaken, zoals letsel, operaties, lymfoedeem, of andere medische aandoeningen. Het hoofddoel van oedeemtherapie is om het vastgehouden vocht af te voeren en de normale lichaamsfuncties te herstellen.
Voor wie is oedeemtherapie geschikt?
De therapie is bedoeld voor mensen die last hebben van oedeem. Dit geldt voor alle varianten van oedeem, of het nu gaat om zwelling in de ledematen, het gezicht, de buik of elders in het lichaam. Cliënten die hiervoor in aanmerking komen zijn cliënten die een operatie hebben ondergaan, kampen met chronische aandoeningen (zoals lymfoedeem of veneuze insufficiëntie), of te maken hebben met traumatisch letsel dat vochtophoping veroorzaakt. Oedeemtherapie is ook nuttig voor kankerpatiënten die te maken hebben met lymfoedeem als gevolg van behandelingen zoals chirurgie of bestraling.
Welke technieken worden er bij oedeemtherapie toegepast?
Er zijn verschillende technieken en benaderingen die worden toegepast bij oedeemtherapie, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het oedeem. Enkele van de belangrijkste technieken en benaderingen zijn onder meer:
Manuele lymfedrainage (MLD)
Compressietherapie
Oefentherapie
Lymfetaping
Hoe kan oedeemtherapie helpen?
Oedeemtherapie kan mensen op verschillende manieren helpen:
- Oedeemtherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak veroorzaakt door de zwelling.
- Het kan de mobiliteit en het functioneren van het getroffen gebied verbeteren, waardoor cliënten hun dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunnen uitvoeren.
- Ten slotte kan oedeemtherapie helpen bij het voorkomen van complicaties zoals huidinfecties en wondgenezing, die vaak gepaard gaan met langdurige vochtophoping.
Werkwijze
De oedeemtherapeut krijgt tijdens een vraaggesprek en de uitvoering van een lichamelijk onderzoek een zo goed mogelijk beeld van de klachten, de stoornissen en de hulpvraag.
Aan de hand hiervan wordt met de cliënt een behandelplan opgesteld waarin de therapie en het tijdspad besproken wordt en het tijdspad.
Een afspraak duurt ongeveer 30 minuten en het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de klacht en de hulpvraag.